Arbuzowa szaleństwo

Letnia sałatka na gorące popołudnie. Arbuz w roli głównej i spotkanie w tle.

Nieodzownie z latem kojarzą mi się arbuzy. Słodkie, pachnące, na gorące popołudnie idealne.

Proponuję wam zatem moją  ulubiona sałatką.

Zalety arbuza

O zaletach arbuza można dyskutować długo :). Oczywiście należy wskazać że jest świetnym w gaszeniu pragnienia (aż 92% wody). Posiada mnóstwo witamin, głównie A, B6, C. Arbuz zawiera w sobie likopen, który jest jednym z przeciwutleniaczy, posiada właściwości chroniące organizm przed licznymi chorobami układu krwionośnego, a przede wszystkim przed rakiem. Ponadto zawarty w arbuzie błonnik pozytywnie wpływa nasz układ trawienny.
Arbuz ma też swoją ciemną stronę – jego indeks glikemiczny –IG arbuza wynosi 75, jest produktem mało sycącym, a zatem możemy zjeść go w nadmiernych ilościach, I to co jest dla nas korzystne może obrócić się przeciwko nam. https://pl.wikipedia.org/wiki/Arbuz

Ale wracając do naszej sałatki, co będzie nam potrzebne:
oczywiście arbuz (pokrojony w kostkę tak o wymiarach 1cm na 1 cm)
feta (ja lubię osobiście już tą pokrojoną – dostępną w każdym sklepie)
garść rukoli
uprażone pestki słonecznika

Do miski włożyć rukolę, kawałeczki arbuza, kostki fety i posypać to uprażonymi pestkami dyni.

Całość polać delikatnym dressingiem zrobionym z 1 łyżeczki miodu, 1 łyżeczki octu balsamicznego oraz 1-2 łyżek oliwy z oliwek. Wszystko oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Smakuje jeszcze lepiej gdy wspólnie ze znajomymi zostanie przygotowana.

Nie pozostaje nam nic innego jak usiąść z przyjaciółką i zajadać się tą smaczną i lekką sałatką w słoneczne popołudnie. Powiem wam, że tego typu sałatka przekąska sprawdza się również nad jeziorem. Zajrzyjcie tutaj Sielko anielsko nad jeziorem. Pamiętajcie jednak o umiarze. Warto stosować w swoim życiu zasadę „co za dużo to niezdrowo”

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *